Profi szemenkénti vetőgépek

 

Általános leírás, használati tanácsok

A Pannon Gép Kft. által gyártott kanalas szemenkénti vetőgépeket az őstermelőknek, biotermelőknek, kisebb területen gazdálkodóknak ajánljuk.

FONTOS!:

 • A munkasebesség mind a kézi, mind a gépi változatnál maximum 3-5Km/h lehet.
 • Legalább 8-10 gramm magot kell beletölteni a sikeres vetéshez -, ezért hobbi célra nem ajánljuk!
 • Elsősorban apró magok vetésére lettek kifejlesztve, emiatt finoman előkészített, rögöktől mentes talajt igényelnek! Göröngyös talajon nem alkalmazhatók sikeresen!

Gyártásuk már több mint húsz éve folyik, így hazánkon  kívül több országban megelégedéssel használja számos termelő.

Gépeink előnyei:

 • működésük egyszerű, használatukkal rengeteg energia takarítható meg,
 • mag takarékos vetőrendszer,
 • pontos mag adagolás,
 • szemenkénti vetés,
 • egy géppel többféle mag vethető,
 • utólagos egyelés nem szükséges.

A gépeket többféle kivitelben készülnek ( kézi, gépi, egy soros, több soros, granulátum adagolóval ellátott ), így a különböző igényeket is ki tudjuk elégíteni.

Minden alkotó elemet saját magunk állítunk elő, ezért az alkatrész utánpótlás megoldott!

Termékeinkre 5 év garanciát vállalunk!

Néhány jó tanács a sikeres munkához:

 1. A kanalak helyes behelyezése nagyon fontos! Akkor került megfelelő pozícióba a vetőkanál, amikor egy kattanó hangot hallunk a beillesztés során. A kisebb vetőkanalak behelyezésekor, érdemes egy lapos fogót használni. A videók között található egy, amely ezt a műveletet mutatja be.
 2. A magtartály részből a vetőtartályba „átfolyó” mag szint is befolyásolja a vetés minőségét. A tartályban egy alumíniumból készült mag szint szabályzót ( síbert ) találunk, melynek a le-, illetve felfelé történő mozgatásával szabályozhatjuk az átfolyó mag mennyiségét. Ennek a síbernek a helyes beállításával azt kell elérnünk, hogy a vetőkanalaknak csak a feje, a szára viszont már ne! merüljön bele a magok közé. Amennyiben a kanálszár is merít, úgy akár több szemet is felvihet a kidobó pozícióba.
 3. A vetést ajánlatos határozott gyalogtempónak megfelelő sebességgel végezni ( 3-5 Km/óra ). Ez a gépi vontatású típusokra is érvényes.

A munka megkezdése előtt javasolt  próbát végezni:

Tegyünk egy lapos edény a gép csoroszlyája alá. Ezután a maggal feltöltött gép kerekét forgatva hozzuk ürítési pozícióba a magot tartalmazó kanalat. Ezt a pozíciót alapul véve forgassuk körbe 2,5-szer a kereket ( a kerék kerülete 84 cm, tehát a 2,5 forgatás 210 cm  haladást feltételez ), majd a kiejtett magokat megszámolva ellenőrizhető a beállítás helyessége. 

Kanalas szemenkénti vetőgépek működési elve

A kanalas vetőgéppel a máktól a kukoricáig lényegében minden magfajta vethető szemenként. Esetünkben a vetőmagok kiemelését és adagolását azok nagyságának és alakjának megfelelő kanalak végzik. A kanalakat kell cserélni a vetendő magfajtának megfelelően. Valamennyi vetőkanál a gépek gyári tartozéka.

A tőtávolságot a kanáltárcsába helyezett kanalak száma határozza meg.

A kanáltárcsába maximum 24 db kanál helyezhető. A meghajtó kerék kerülete 84 cm. Ezek alapján tehát egy fordulaton, azaz 84 cm-es vetési hosszon, a tárcsába helyezett kanalak számától függően 24, 12, 8, 6, 4, 3, 2 és 1 osztást érhetünk el ( példa: amennyiben 24 db kanalat használunk, a tőtávolság 3,5  cm lesz (80:24) …. és így tovább ).

A táblázat a tőtávolság nagyságát tartalmazza a behelyezett kanalak függvényében:

Kanál darabszám Tőtávolság (cm)
1 84
2 (minden 12. helyre) 42
3 (minden 8. helyre) 28
4 (minden 6. helyre) 21
6 (minden 4. helyre) 14
8 (minden 3. helyre) 10,5
12 (minden 2. helyre) 7
24 3,5

Vetőkanál a gépben: 

A kanalak behelyezése egyenként kézzel, vagy egy kis lapos fogó segítségével történik .

Vethető magfajták:

mák, petrezselyem, sárgarépa, retek, hagyma, káposzta, saláta, karfiol, paprika, takarmány répa, cékla, uborka, borsó, bab, kukorica, ill. különféle fafajták, gyógynövények  magjai pl.: akác, valamint számos virágmag. Továbbá alkalmassá tehető gabona magvak vetésére is.

A vetőkanál készlet (minden géphez tartozék).

 Eredményes munkát kívánunk!

 

Bővebb információk a webshopban >>>